Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Program "Niezwykłe właściwości zwykłych owoców"

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Magdalena Półtorak | 2017-06-12 07:49:36
owoce, jagody, truskawki, maliny, borówka, czarna porzeczka

W dniu 6 czerwca 2017 r. w Studiu Kulinarnym Kokkikoulu Espa w Helsinkach odbyła się konferencja prasowa przeznaczona dla fińskich dziennikarzy oraz liderów opinii, poświęcona owocom jagodowym.

Konferencja zorganizowana została w ramach trzyletniego programu promocyjno-informacyjnego pod tytułem „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców”, który prowadzony jest od 2015 roku na rynkach 5 krajów: w Finlandii, Czechach, Austrii, Szwecji oraz w Polsce. W ramach kampanii prowadzone są działania mające na celu: promocję owoców jagodowych oraz zapoznanie konsumentów z informacjami na temat właściwości owoców jagodowych, a także wysokimi standardami ich produkcji w Europie.

 

Program prowadzony jest przez Związek Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej we współpracy z Agencją Rynku Rolnego i obejmuje następujące owoce: truskawki, porzeczka czarna, borówka wysoka oraz malina. Celem programu jest budowanie świadomości społecznej na temat licznych walorów zdrowotnych owoców jagodowych oraz informowanie o wysokiej jakości promowanych owoców oraz standardach ich produkcji.

 

Tegoroczna konferencja zgromadziła ponad 30 fińskich dziennikarzy oraz liderów opinii, obecni byli także przedstawiciele polskich firm. Podczas spotkania wystąpili eksperci z Polski, związani z branżą owoców miękkich:

  • pani Hanna Moscardo-Malinowski, Gospodarstwo Ogrodnicze Berry Bliss
  • pan Kamil Długowski, przedstawiciel firmy Fresh Mazovia Consulting

 

którzy omówili zagadnienia związane z produkcją owoców jagodowych w krajach unijnych i na świecie oraz przedstawili różnorodność odmian i jakość owoców jagodowych.

 

Konferencja połączona była z warsztatami kulinarnymi w trakcie, których zaproszeni na wydarzenie goście pod okiem doświadczonego szefa kuchni Matti Lempinena przygotowywali potrawy z wykorzystaniem owoców jagodowych. Dodatkowo obecna na spotkaniu fińska dietetyczka przekazała informacje na temat właściwości odżywczych owoców miękkich.

 

Uczestnicy konferencji otrzymali press pack, w którym znalazły się materiały informacyjne i promocyjne związane z kampanią.

 

P1030958polscy eksperci: pani Hanna Moscardo-Malinowski oraz pan Kamil Długowski

P1030961

P1030980warsztaty kulinarne prowadzone przez szefa kuchni Matti Lempinena 

P1030945materiały dla uczestników konferencji

 

Więcej informacji o programie: http://www.power-fruits.eu/

 





Pliki do pobrania

PrezentacjaekspertówzPolski
pdf | 6,95 MB
Pobierz